15 martie 2024

Modificările viitoare ale lanțului de certificate Let's Encrypt și impactul acestora asupra clienților Cloudflare

Let's Encrypt modifică lanțul de certificate: impact și acțiuni pentru utilizatorii Cloudflare pe dispozitive vechi incompatibile.

Let's Encrypt, o autoritate de certificare (CA) de încredere publică, utilizată de Cloudflare pentru a emite certificate TLS, s-a bazat pe două lanțuri de certificate distincte. Unul a fost semnat încrucișat cu IdenTrust, un CA global de încredere care există din 2000, iar celălalt a fost CA rădăcină proprie a Let's Encrypt, ISRG Root X1. De la lansarea Let's Encrypt, ISRG Root X1 a câștigat progresiv o compatibilitate mai mare cu dispozitivele.

La 30 septembrie 2024, lanțul de certificate Let's Encrypt semnat încrucișat cu IdenTrust va expira. Pentru a se pregăti în mod proactiv pentru această schimbare, pe 15 mai 2024, Cloudflare va înceta emiterea de certificate din lanțul cu semne încrucișate și va folosi în schimb lanțul ISRG Root X1 al Let's Encrypt pentru toate certificatele viitoare.

Modificarea lanțului de certificate va afecta dispozitivele și sistemele moștenite, cum ar fi dispozitivele Android în versiunea 7.1.1 sau anterioară, deoarece acestea se bazează exclusiv pe lanțul cu semne încrucișate și nu au rădăcina ISRG X1 în magazinul lor de încredere. Acești clienți pot întâlni erori sau avertismente TLS atunci când accesează domenii protejate de un certificat Let's Encrypt.

Potrivit Let's Encrypt, peste 93,9% dintre dispozitivele Android au deja încredere în ISRG Root X1, iar acest număr este de așteptat să crească în 2024, mai ales odată cu lansarea versiunii Android 14, care face ca magazinul de încredere Android să poată fi actualizat ușor și automat.

Din analiza datelor, am constatat că, din toate solicitările Android, 2,96% provin de la dispozitive care vor fi afectate de schimbare. În plus, doar 1,13% din toate solicitările de la Firefox provin din versiunile afectate, ceea ce înseamnă că majoritatea (98,87%) dintre solicitările din versiunile Android care utilizează Firefox nu vor fi afectate.

Pregătirea pentru schimbare

Dacă vă faceți griji că schimbarea vă va afecta clienții, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce impactul schimbării. Dacă controlați clienții care se conectează la aplicația dvs., vă recomandăm să actualizați magazinul de încredere pentru a include ISRG Root X1. Dacă utilizați fixarea certificatului, eliminați sau actualizați codul PIN. În general, descurajăm toți clienții să-și fixeze certificatele, deoarece acest lucru duce de obicei la probleme în timpul reînnoirii certificatelor sau modificărilor CA.

Fixarea certificatelor, cunoscută și ca HTTP Public Key Pinning (HPKP), este o tehnică de securitate care permite site-urilor web să asocieze anumite certificate sau chei publice cu domeniul lor, prevenind astfel atacurile man-in-the-middle cauzate de certificate frauduloase. Acest proces permite clienților să verifice dacă certificatul prezentat de server în timpul unei conexiuni TLS/SSL este într-adevăr printre cele pe care proprietarul site-ului le-a desemnat ca fiind de încredere. Dacă certificatul sau cheia publică nu se potrivește cu cele „fixate”, conexiunea este respinsă, sporind securitatea împotriva compromisurilor autorității de certificare sau emiterii necorespunzătoare a certificatului.

Deși această schimbare va afecta o mică parte a clienților, susținem tranziția pe care Let's Encrypt o face, deoarece acceptă un internet mai sigur și mai agil.

Îmbrățișați schimbarea pentru a trece către un internet mai bun

Privind în urmă, au existat numeroase provocări care au încetinit adoptarea noilor tehnologii și standarde care au contribuit la creșterea rapidă, la siguranță și la fiabilitate a internetului.

Înainte ca Cloudflare să lanseze SSL universal, certificatele gratuite nu erau disponibile. În schimb, proprietarii de domenii au trebuit să plătească aproximativ 100 USD pentru a obține un certificat TLS. Pentru o afacere mică, acesta este un cost semnificativ și fără aplicarea TLS prin browser, acest lucru a împiedicat în mod semnificativ adoptarea TLS de ani de zile. Algoritmii nesiguri au avut nevoie de zeci de ani pentru a fi depreciați din cauza lipsei de suport pentru noi algoritmi în browsere sau dispozitive. Am învățat această lecție prin deprecierea SHA-1.

Sprijinirea noilor standarde și protocoale de securitate este vitală pentru a continua îmbunătățirea internetului. De-a lungul anilor, s-au făcut schimbări mari și uneori riscante pentru a ne face să mergem mai departe. Lansarea Let's Encrypt în 2015 a fost monumentală. Let's Encrypt a permis fiecărui domeniu să obțină un certificat TLS gratuit, deschizând calea pentru un internet mai sigur, cu aproximativ 98% din trafic utilizând acum HTTPS.

În 2014, Cloudflare a lansat suportul Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) pentru certificatele emise de Cloudflare și a decis să emită certificate doar ECDSA clienților gratuit. Această adoptare sporită a ECDSA, împingând clienții și operatorii web să facă modificări pentru a susține noul algoritm, care a oferit aceeași (dacă nu mai bună) securitate ca RSA, îmbunătățind în același timp performanța. În plus, browserele și sistemele de operare moderne sunt acum construite pentru a suporta constant noi standarde, astfel încât să le poată deprecia pe cele vechi.

Pentru a avansa în susținerea noilor standarde și protocoale, trebuie să facem ecosistemul de infrastructură cu chei publice (PKI) mai agil. Prin retragerea lanțului cu semnături încrucișate, Let's Encrypt împinge dispozitivele, browserele și clienții să sprijine magazine de încredere adaptabile. Acest lucru permite clienților să susțină noi standarde fără a provoca schimbări radicale. De asemenea, pune bazele pentru apariția unor noi autorități de certificare.

Astăzi, unul dintre motivele principale pentru care numărul de CA disponibile este limitat este că durează ani pentru ca acestea să devină de încredere, adică fără semnarea încrucișată cu un alt CA. În 2017, Google a lansat un nou CA public de încredere, Google Trust Services, care a emis certificate TLS gratuite. Chiar dacă s-au lansat la câțiva ani după Let's Encrypt, s-au confruntat cu aceleași provocări de compatibilitate și adoptare a dispozitivelor, ceea ce i-a determinat să semneze încrucișat cu CA GlobalSign. Sperăm că până la expirarea CA GlobalSign, aproape tot traficul va veni de la un client și browser modern, ceea ce înseamnă că impactul schimbării ar trebui să fie minim.

Ai îndoieli? Nu știi de unde să începi? Contactati!

Avem toate răspunsurile la întrebările dvs. pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă.

Vorbeste cu noi

Chat direct cu suportul nostru de prevânzare.

0256569681

Contactați-ne telefonic în timpul programului de lucru 9:30 - 19:30

Contactați-ne online

Deschideți o solicitare direct în zona de contact.

INFORMAȚII

Managed Server Srl este un lider italian în furnizarea de soluții avansate de sistem GNU/Linux orientate spre performanță ridicată. Cu un model de abonament cu cost redus și previzibil, ne asigurăm că clienții noștri au acces la tehnologii avansate de găzduire, servere dedicate și servicii cloud. Pe lângă aceasta, oferim consultanță de sisteme pe sisteme Linux și mentenanță specializată în DBMS, Securitate IT, Cloud și multe altele. Ne remarcăm prin experiența noastră în găzduirea CMS open source de top precum WordPress, WooCommerce, Drupal, Prestashop, Joomla, OpenCart și Magento, susținut de un serviciu de asistență și consultanță la nivel înalt, potrivit pentru Administrația Publică, IMM-uri și orice dimensiune.

Red Hat, Inc. deține drepturile asupra Red Hat®, RHEL®, RedHat Linux® și CentOS®; AlmaLinux™ este o marcă comercială a AlmaLinux OS Foundation; Rocky Linux® este o marcă înregistrată a Rocky Linux Foundation; SUSE® este o marcă înregistrată a SUSE LLC; Canonical Ltd. deține drepturile asupra Ubuntu®; Software in the Public Interest, Inc. deține drepturile asupra Debian®; Linus Torvalds deține drepturile asupra Linux®; FreeBSD® este o marcă înregistrată a Fundației FreeBSD; NetBSD® este o marcă înregistrată a Fundației NetBSD; OpenBSD® este o marcă înregistrată a lui Theo de Raadt. Oracle Corporation deține drepturile asupra Oracle®, MySQL® și MyRocks®; Percona® este o marcă înregistrată a Percona LLC; MariaDB® este o marcă înregistrată a MariaDB Corporation Ab; REDIS® este o marcă înregistrată a Redis Labs Ltd. F5 Networks, Inc. deține drepturile asupra NGINX® și NGINX Plus®; Varnish® este o marcă înregistrată a Varnish Software AB. Adobe Inc. deține drepturile asupra Magento®; PrestaShop® este o marcă înregistrată a PrestaShop SA; OpenCart® este o marcă comercială înregistrată a OpenCart Limited. Automattic Inc. deține drepturile asupra WordPress®, WooCommerce® și JetPack®; Open Source Matters, Inc. deține drepturile asupra Joomla®; Dries Buytaert deține drepturile asupra Drupal®. Amazon Web Services, Inc. deține drepturile asupra AWS®; Google LLC deține drepturile asupra Google Cloud™ și Chrome™; Microsoft Corporation deține drepturile asupra Microsoft®, Azure® și Internet Explorer®; Fundația Mozilla deține drepturile asupra Firefox®. Apache® este o marcă înregistrată a The Apache Software Foundation; PHP® este o marcă înregistrată a Grupului PHP. CloudFlare® este o marcă înregistrată a Cloudflare, Inc.; NETSCOUT® este o marcă înregistrată a NETSCOUT Systems Inc.; ElasticSearch®, LogStash® și Kibana® sunt mărci comerciale înregistrate ale Elastic NV. Hetzner Online GmbH deține drepturile asupra Hetzner®; OVHcloud este o marcă înregistrată a OVH Groupe SAS; cPanel®, LLC deține drepturile asupra cPanel®; Plesk® este o marcă înregistrată a Plesk International GmbH; Facebook, Inc. deține drepturile asupra Facebook®. Acest site nu este afiliat, sponsorizat sau asociat în alt mod cu niciuna dintre entitățile menționate mai sus și nu reprezintă niciuna dintre aceste entități în niciun fel. Toate drepturile asupra mărcilor și numelor de produse menționate sunt proprietatea deținătorilor de drepturi de autor respectivi. Orice alte mărci comerciale menționate aparțin solicitanților lor înregistrați. MANAGED SERVER® este o marcă înregistrată la nivel european de către MANAGED SERVER SRL, Via Enzo Ferrari, 9, 62012 Civitanova Marche (MC), Italia.

Torna în alto